Scoala romaneasca te face om

Sistemul nostru de invatamant nu exista! Este doar o brambureala generala, la care contribuie fiecare nou ministru, incercand sa-si puna in practica planurile reformiste. Ce nu inteleg oamenii astia e ca nu poti sa organizezi hazardul, oricum nu de azi pe maine! O data! Si a doua oara, atunci cand ii spui unui copil de 14 ani, derutat prin legea firii la varsta aia, un lucru azi, si maine total opusul, l-ai terminat! Ori, ma gandesc ca vrem sa aflam capacitatile intelectuale ale elevilor, si nu gradul lor de labilitate psihica! Pentru aia, din cate tin minte, exista sau ar trebuie sa existe, in fiecare scoala cate un psiholog care pentru asta e platit!

Cu toate astea, cu tot miezul ei putred, daca nu ai terminat o scoala, nu ai o diploma,  inseamna ca nu existi! Chiar daca nu iti da cunostiintele de care ai nevoie, chiar daca, de fapt, nu iti da nimic altceva decat o foaie care iti atesta meseria, scoala iti ofera un statut! Si daca n-ai trecut prin ea ca prin branza, si te-ai luptat, prin diverse mijloace, sa o termini, in mod sigur vei fi dobandit si un respect de sine destul de puternic si important!

Stiu, o sa ziceti ca acum toata lumea are o diploma… Numai ca, depinde ce scrie pe ea, depinde care e institutia de invatamant care a eliberat-o! Nu-i totuna sa fi doctor de Vanju Mare sau de Cluj!

Dar parca cel mai important e ca puterea ta de a trece prin toti acesti ani, prin toata mizeria, toate nedreptatile, toti profesorii demodati si batuti in cap, toata coruptia, toata ipocrizia, tot… te caleste suficient incat sa poti sa zici ca esti OM!

Cum sa mananci cu stil

Cuvintele sunt de prisos:

underwater1 underwater

De aici.

Saracia televiziunilor, bucuria sportului

Telesport este o televiziune ce a fost infiintata in scopuri pe care n-am chef acum sa le discut, si si-a trait gloria timp de un an, iar acum da sa moara. Sport Klub e finantata din afara, dar nu cred ca are cine stie ce putere pe plan intern. Transmite totusi Bundesliga, dar aia pe mine unul nu ma impresioneaza, desi e mult peste tampenia asta la care cu exces de zel i se spune Liga I...

Ce mai au in comun cele doua televiziuni? Simplu, transmisiuni in direct din baschet, polo, volei, handbal sau ciclism de exemplu. Cine castiga din treaba asta? In primul rand noi astia, posesorii unei inteligente care ne permite sa avem o apreciere mai mare pentru asemenea sporturi decat pentru fotbal! Propozitia anterioara nu este un semn al arogantei mele! Incercati sa urmariti stirile sportive ale unei, oricarei, televiziuni din Romania, si cred ca atunci ma veti intelege!

In al doilea rand, enorm de castigat au chiar sporturile astea! Prin transmiterea in direct a unor meciuri, respectiva activitate castiga, incet incet, un capital de imagine imens, chiar daca la inceput rating-ul e mic! 

Ce mi-a venit? Pai tocmai ma uit la un meci de baschet din campionatul nostru, pe Telesport. Asta in particular nu e prea spectaculos, dar tin minte un Carbochim Cluj - Atlassib Sibiu de acum vreo 3 saptamani cand am stat cu ochii lipiti de ecran timp de doua reprize de prelungiri! Si mai tin minte cele cateva meciuri de baschet din Liga Campionilor, Liga Campionilor!, pe care le-am vazut in direct pe Sport Klub, unde calitatea este foarte apropiata, daca nu chiar egala, cu cea din NBA! Cine nu stie ce inseamna NBA... n-are rost sa citeasca post-ul asta! 

Ca sa nu fiu acuzat ca fac reclama doar unora, ma simt nevoit sa ii laud si pe cei de la Sport Ro pentru transmisiunile din handbal, la care chiar suntem buni si merita, iar pe cei de la Sport1 pentru poker!
Si mai sunt atatea sporturi minunate... oamenii trebuie educati! Pasiunea pentru ceva e o chestie care se cultiva, dar mai intai trebuie sa stii ca acel ceva exista!

Patinaj artistic

M-am convertit...

Nu m-am pocait bah! Relaxati-va! Is catolic intr-o tara de ortodocsi, asa ca is ciudat destul deja!

Treaba ii ca am trecut pe Guerrilla. Eu eram ascultator destul de fidel de Kiss Fm, dar m-am cam saturat sa aud acelasi playlist, si am zis sa incerc ceva nou. Morar si Buzdugan ma sictiresc la culme cu glumele lor rasuflate, iar EuropaFm si InfoPro reusesc sa produca tot acelasi tip de lista, cuprinzand un numar de maxim 10 melodii. Asa ca am zis sa incerc ce am vazut pe la unele colege de lucru, se stiu ele care, prin masina, respectiv Guerilla! Si e misto! Difuzeaza tot felul de melodii care imi plac, incepand cu Depeche Mode si terminand cu Metallica! Culmea e ca reusesc sa nu se repete prea des, ceea ce e si mai sexy!

Sa nu uit de Atlasul de Mitocanie Urbana! Ideea este absolut geniala, iar reprizele de monolog aferente, inserate in timpul emisiunilor sunt un deliciu! Credeti-ma, sa asculti ghidul cocalarului de trafic inainte sa mergi in pauza de masa ... priceless!


Una despre sovinism

A fost Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Sa fie sanatosi, sa creasca mari etc.! Tinand cont ca macar in aparenta suntem un stat democratic, fiecare cetatean are dreptul, garantat de Constitutie, sa se exprime liber si in concordanta cu opiniile si afinitatile sale!

Daca ar fi totul asa de simplu… mare prilej a fost pentru presa noastra “cea de toate zilele” sa inflameze spiritele in cautare de audienta! Am vazut aseara tot felul de reportaje anume facute ca sa incite lumea. Cine dracu’ sunt Noua Dreapta?! Acum ca era un subiect fierbinte au fost scosi de la naftalina? De cand ne reprezinta pe noi o mana de extremisti? Ca sa rezonezi cu aia, trebuie sa ai IQ-ul unei gaini!

Am auzit tot felul de declaratii si tot felul de comentarii, care mai de care mai tampite si mai atatatoare!

Dragi conationali romani, Marko Bela poate sa declare ce vrea el! El poate sa le promita etnicilor sai tot ceea ce vor ei sa auda! Asta nu inseamna ca se si poate realiza! Nu mai suntem la 1848! E foarte simplu! E doar un joc politic! Maghiarii n-au intrat in Parlament pentru prima data dupa Revolutie, si atunci politicienii lor s-au prins ca pentru a ajunge la cascaval trebuie sa le adune voturile intr-un singur loc, sa-i uneasca prin ceva! Ce-i asa de complicat? Oare partidele neaose romanesti nu mint la fel de frumos, avand acelasi scop nedeclarat?!

Am crescut intr-un loc cu unguri si romani amestecati, mai amestecati si mai corciti intre ei de nu va puteti inchipui! Si nu-mi pare rau! Niciodata n-am simtit nici un fel de aversiune din partea vreuneia dintre nationalitati! In plus, avem atatea de invatat de la ei, incat se poate scrie un ghid complet! Un prim indiciu ar fi munca, dar mai ales calitatea ei! N-are rost sa continui…

Hai sa mai terminam cu prostiile! Evident ca fiecare padure are uscaturile ei! Evident ca in prim plan ies intotdeauna doar tampitii, ca asa-i regula! Evident ca Tokes e xenofob! Dar e el reprezentativ pentru minoritatea maghiara din Romania? Sa o spunem altfel, se simte careva dintre noi reprezentat de vreun personaj din clasa politica romaneasca?!

Si in cele din urma, cine sunt sovinii, ungurii ca se bucura ca-s unguri de ziua lor, sau noi ca ii aratam cu degetul, organizam contramanifestatii si ne dam ultragiati de visurile lor de autonomie, si ii mai si punem pe toti in aceeasi oala?

Strainatatea, autostrada, si romanii

In mod cert, va intereseaza putin inspre deloc motivul pentru care nu am mai scris. Ca sa va plictisesc de tot si ca sa ma urati, va zic ca am fost in concediu! La schi, normal! Prietenii mei din grupul suspinatorilor dupa zapada stiu de ce! In Austria, normal, ca acolo-i Mecca noastra!

De vreo 3 ore am ajuns si inca sunt sub efectul drumului de 930 de km! N-a fost greu, dar in mod cert a fost interesant! Se facea ca eram intre Budapesta si Szeged, pe autostrada, viteza de croaziera, deci undeva intre 140 si 150, frumos si elegant! Logic, sezut cuminte pe banda 1, trecut pe 2 strict pentru depasit, la fel ca toti ceilalti Attila si Csabi. La fel ca Attila si Csabi doar, pentru ca, la un moment dat, aparu in fata, mergand agale pe banda 2!, badita muntean, cu numar de Bucuresti! Bai, omul n-avea nici o taina! Era singur, singur!, pe banda 2! In rest, toate masinile, zeci la numar, si inaintea si in urma sa, mergeau frumos pe "trasa" exterioara. M-am uitat ca bivolul la el. Oare nu stie care-i regula nescrisa pe autostrada? Si daca-i asa, oare nu vede ca-i singur pe banda aia? Da' oare asta nu-i spune nimic? Sau poate se pregateste sa o calce? Sau ce masa-n fund face?

Saracu', era doar cretin! Nici cand am trecut pe langa el, prin dreapta, si m-am uitat inspre distinsa lui entitate mai cu subinteles, nu s-a prins! Doar nu e lapte batut nu?! Eu am constientizat destul de repede ca e un dobitoc care se crede pe tarlaua lui tasu din Pipera, da' cre' ca vecinii nostri mai spalati si educati n-au priceput o iota din activitatea maimutei!

Dupa ce l-am intrecut, l-am mai urmarit in oglinda! La un moment dat, miracol!, omul a trecut pe banda 1! In sfarsit m-am gandit, creierul sau a facut prima conexiune corecta! Pe dracu! Era o benzinarie pe dreapta si pe semne ramasese fara suc la injector!

Dilema pungilor de plastic

Da, e buna legea aia cu plasele in magazine! Dar nu, nu are nimic de-a face cu ecologia!Teoretic si practic, ar fi frumos sa va spun si de ce cred asta, ca doar nu-s ziarist sa scriu dupa dictare!

Asadar: legea e buna deoarece cretinul cu 2 clase facute la depou nu va fi dispus sa dea 6 bani pe o plasuta, drept urmare, nu va mai avea ce sa lase pe trotuar, la el in fata usii, in fata blocului, in poiana din padure, la masa pe frunte etc. Ce sa-i faci, asa suntem noi, luam si bobarnace cu sacul daca tot is pe gratis, dupa care le aruncam unde ne dicteaza spiritul civic! Adica oriunde, "ce e ala spirit civic, se da la magazin?"

Bun! Una am lamurit-o! A doua pe teava! Deci chestia asta cu sa evitam plasele de plastic,ca nu sunt ecologice, e praf in ochi! Cam care ar fi alternativa? Pai ori plasele de rafie, care intr-adevar sunt ok si trainice dar arata ca curu', ori plasele din hartie! Hopaaaa, din hartie?! Pai nenea, hartia se face din celuloza, si celuloza din copacul maaaaaaaaaarreeee! Pai pe mine la gradi asa m-o invatat! Si daca tot se face hartia din copac, copacul trebuie taiat nu-i asa? Ca doar nu-ti duci cumparaturile, te stergi la cur sau scrii direct in/cu/pe scoarta! Si daca taiem copacul si pe urma ne miram ca-s 35 de grade in mai ce-am facut?!

Iar e campanie?

Daca nu e seara cu Champions League nu ai la ce te uita la televizor… Dupa ce am butonat bine telecomanda am ajuns la Sinteza Zilei. Acolo era invitat Oprescu. Brici, omul e interesant, hai sa vedem ce ne mai povesteste. Da’ ce drac sa ne spuna, ca n-avea loc de libidinosul ala frenetic de Valentin Stan, care il lingea in cur cu spor! Pe cat de tare ii zboara scuipinol din gura cand latra la adresa lui Basescu, pe atat de adeziva ii era limba ieri la adresa mai marelui primar al natiunii! Echidistanta?! Impartialitate?! Ce-i aia?! “Vali” draga, esti la fel de plin de cacat si penibil ca intregul peisaj media din tara, doar ca spumegi la o ora de maxima audienta pe un post national! Asta-i singura deosebire! Baga nasu-n cur la mata ca miroase frumos in ziua de salar! Hai pa…

Ah da, ca sa nu spuna lumea ca-s partinitor, poate ne explica Gadea, impreuna cu trubadurii lui, cam care sunt realizarile lui Oprescu in cele cateva luni, prea multe, de cand este primar, daca tot il pupa-n cur ca pe icoane! Te pomeni ca or fi ajuns la lucru pe autostrazile suspendate…