Una despre sovinism

A fost Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Sa fie sanatosi, sa creasca mari etc.! Tinand cont ca macar in aparenta suntem un stat democratic, fiecare cetatean are dreptul, garantat de Constitutie, sa se exprime liber si in concordanta cu opiniile si afinitatile sale!

Daca ar fi totul asa de simplu… mare prilej a fost pentru presa noastra “cea de toate zilele” sa inflameze spiritele in cautare de audienta! Am vazut aseara tot felul de reportaje anume facute ca sa incite lumea. Cine dracu’ sunt Noua Dreapta?! Acum ca era un subiect fierbinte au fost scosi de la naftalina? De cand ne reprezinta pe noi o mana de extremisti? Ca sa rezonezi cu aia, trebuie sa ai IQ-ul unei gaini!

Am auzit tot felul de declaratii si tot felul de comentarii, care mai de care mai tampite si mai atatatoare!

Dragi conationali romani, Marko Bela poate sa declare ce vrea el! El poate sa le promita etnicilor sai tot ceea ce vor ei sa auda! Asta nu inseamna ca se si poate realiza! Nu mai suntem la 1848! E foarte simplu! E doar un joc politic! Maghiarii n-au intrat in Parlament pentru prima data dupa Revolutie, si atunci politicienii lor s-au prins ca pentru a ajunge la cascaval trebuie sa le adune voturile intr-un singur loc, sa-i uneasca prin ceva! Ce-i asa de complicat? Oare partidele neaose romanesti nu mint la fel de frumos, avand acelasi scop nedeclarat?!

Am crescut intr-un loc cu unguri si romani amestecati, mai amestecati si mai corciti intre ei de nu va puteti inchipui! Si nu-mi pare rau! Niciodata n-am simtit nici un fel de aversiune din partea vreuneia dintre nationalitati! In plus, avem atatea de invatat de la ei, incat se poate scrie un ghid complet! Un prim indiciu ar fi munca, dar mai ales calitatea ei! N-are rost sa continui…

Hai sa mai terminam cu prostiile! Evident ca fiecare padure are uscaturile ei! Evident ca in prim plan ies intotdeauna doar tampitii, ca asa-i regula! Evident ca Tokes e xenofob! Dar e el reprezentativ pentru minoritatea maghiara din Romania? Sa o spunem altfel, se simte careva dintre noi reprezentat de vreun personaj din clasa politica romaneasca?!

Si in cele din urma, cine sunt sovinii, ungurii ca se bucura ca-s unguri de ziua lor, sau noi ca ii aratam cu degetul, organizam contramanifestatii si ne dam ultragiati de visurile lor de autonomie, si ii mai si punem pe toti in aceeasi oala?

4 comments:

Anonim spunea...

N-au intrat in GUVERN, in parlament au intrat. E o mica diferenta.
Daca nu intrau in Parlament era chiar bine.
Oricum, si faptul ca nu sunt la guvernare e un mare pas inainte.

TomSiJerry spunea...

Corect. M-am exprimat gresit, au intrat in Parlament, dar nu si in Guvern. Oricum, ideea e ca nu au putere de decizie, si asta-i doare rau de tot la buzunar, nu la spiritul nationalist...

Anonim spunea...

Exact , asta ii roade. Faptul ca nu mai pot sa aibe prefecti in Harghita, Covasna si Mures este destul de greu de digerat de catre conducerea UDMR.
Oricum, era ciudat cum in Romania , o organizatie care reprezinta o minoritate a fost la guvernare 12 ani(cred ca din 96 au prins radacini prin guvern).

Anonim spunea...

Am uitat sa iti urez
La multi ani ! Motii :P

Trimiteți un comentariu